vrijdag 20 juni 2014

You talk #2. Verander je denken
In You talk #1 vertelde ik je dat je niet bang moet zijn om uit je comfortzone te stappen en dat je nieuwe mogelijkheden mag én kan aangaan, maar hoe doe je dat als je angstig bent en veel negatieve gedachten hebt?

Wat mij heeft geholpen, wil ik graag met je delen. Wellicht helpt het jou ook jezelf op waarde te schatten en net die ene drempel over te gaan.

Verander je denken:
Het is zo waar! Probeer onderscheid te maken in positieve en negatieve gedachten. Als jij negatieve gedachten toelaat en je hier te veel op gaat focussen wordt het moeilijk om helder en reëel te blijven denken. De bol van negatieve gedachten wordt steeds groter in je hoofd en op den duur denk je alleen nog maar naar over jezelf of over de (komende) situatie. Je gaat er als ware helemaal in mee, en dat maakt dat je je rot gaat voelen en misschien angstig. Want jouw gedachten hebben invloed op jouw gevoel. Als je denkt: ''ik ben raar'', ''ze vinden me stom'', ''ik kan het niet'' of ''ik ben dik en lelijk'' zal dit jouw gevoel alleen maar negatief beïnvloeden waardoor je je down gaat voelen en misschien wel jezelf nog meer gaat verwijten- en zelfs 'haten'. Jouw gedachten hebben dus invloed op hoe je je voelt. En jouw gevoel heeft meestal weer invloed op jouw gedrag...
Jij voelt je down en angstig (hallo doem-scenario's) en hierdoor ga je bepaalde afspraken afzeggen. Je gaat smoesjes verzinnen want je ziet er tegenop om in gezelschap te zijn. Je gaat jezelf afsluiten en isoleren. Je vertoont dus gedrag wat jou niet gaat helpen om uit deze neerwaartse spiraal te komen.

Het begint dus grotendeels bij jouw denken. Als je jezelf helpende positieve gedachten toespreekt en aanleert, zul je merken dat je je beter zult voelen. Je bemoedigt en motiveert jezelf met helpende gedachten waardoor je ook beter over jezelf zult gaan voelen. Je zult je niet constant vrolijk voelen, maar gewoon gemoedelijker en positiever. Help jezelf om stil te staan bij jouw denken. Krijg je een negatieve gedachte, ga er dan niet te lang over nadenken en ga er zeker niet in mee. Zet er bijvoorbeeld een positieve gedachte tegenover zoals: ''ik kan het wel'', ''ik ben niet dom, want ik volg een hbo-opleiding'', ''ik ben goed zoals ik ben''.

Je denken aanpassen of veranderen is niet eenvoudig, het begint echt met alert te worden welke gedachte je nou eigenlijk precies hebt. Stap voor stap wordt het gemakkelijker om de negatieve gedachte om te zetten in een positieve, helpende gedachte. Door positievere gedachten ga je je ook positiever (over jezelf) voelen. En dan is de volgende stap om naar die afspraak, verjaardag of ....... te gaan. En dat zal je al een stuk gemakkelijker afgaan.


Het is van zo groot belang dat jouw denken op een normale manier functioneert. Jij kunt zelf een keuze maken om hiermee aan de slag te gaan. Het doet jou en jouw leven echt goed!


♡, Judith
5 opmerkingen :

♡ Ik vind het erg leuk dat je reageert. Bedankt voor je reactie! ♡